Ezt olvasta már?

0

30 éve volt Tatabánya legnagyobb futball sikere

Emlékezzen velünk az 1987/88-as szezonra, amikor Tatabánya futballcsapata majdnem aranyérmes lett de végül a Bp. Honvéd nyerte a találkozást. Azonban mindmáig meghatározó élmény és emlék ez a tatabányai futball élet számára.


hirdetés

Talán soha nem állt annyira közel a bajnoki címhez Tatabánya futballcsapata, mint az 1987/88-as szezonban. Végül a Bp. Honvéd futballistáinak nyakába kerültek az aranyérmek, de a tatabányaiak emlékezetében máig élnek klasszisoktól hemzsegő csapatuk gólgazdag találkozóinak momentumai. Nosztalgiázzon velünk a legfényesebb tatabányai futballsiker 30. évfordulója alkalmából!

A 80-as években igazán remek labdarúgócsapat formálódott Tatabányán. A gárda az évtizedet egy bajnoki ezüstéremmel nyitotta, és egy dekád közepi, apróbb megingást leszámítva (előbb egy 12., majd egy 8. hely, de erre az időszakra esik a Bányász három kupadöntőjéből az egyik, a Honvéd elleni 0–5 is) folyamatosan a liga legjobb csapatai között tartották számon.

Az 1986/87-es idényben elért bajnoki bronzérem a gödör végét jelentette, és érezni lehetett, hogy ez a csapat sokkal többre is képes lehet. Ekkor már kialakult az a saját nevelésű, a városhoz kötődő játékosokat is magában foglaló mag, amelyre bátran építhetett Temesvári Miklós vezetőedző: a Kiss I. – Vincze J., Lakatos, Udvardi, Szalma – P. Nagy, Csapó, Schmidt – Kiprich, Plotár, Vincze I. kezdőt a bajnokság bármely csapatának edzője boldogan elfogadta volna sajátjának.

– Nagyon együtt volt az a csapat, minden poszton válogatott szintű játékosok szerepeltek, talán még a kispadon is. Temesvári Miklós személyében remek edzőnk is volt – emlékszik vissza Plotár Gyula.

– Azt gondolom, abban a bajnokságban a miénk volt a legjobb csapat. A csatársorunk és a középpályánk is roppant gólképes volt – teszi hozzá P. Nagy László, aki a megye II.-ben szereplő Tatabánya FCE vezetőedzőjeként a mai napig rendszeresen visszajár az azóta már Grosics Gyula nevét viselő stadionba.

 

Győztes csapaton ne (sokat) változtass!

Ezt az elvet tarthatták szem előtt a vezetők, hiszen 1987 nyarán mindössze két labdarúgóval erősítették meg a keretet: Salgótarjánból egy 19 éves kapus, Tarlósi István érkezett (noha a juniorok között az ugyancsak roppant fiatal Mázi ugrásra készen várt bevetésre), Mezőtúrról pedig – katonaévei leteltével – visszatért a saját nevelésű Hegedűs István, akire a védelemben számíthatott Temesvári edző.

A szakmai stábban is akadt változás: Buús György pályaedző családi okok miatt távozott a fedélzetről, utódja Ubrankovics Mihály lett.

 

Remek kezdés, hullámzó folytatás

A nyitány – túlzás nélkül – frenetikusra sikerült, ugyanis a csapat három mérkőzés után 16–1-es gólkülönbséggel (!), pontveszteség nélkül állt az élen a Siófok (3–1), a bajnoki címvédő MTK-VM (1–6) és a Debrecen (7–1) elleni győzelmeket követően. Kiprich az MTK ellen 10-es osztályzatot kapott a Népsporttól (egy gól és négy assziszt volt a mérlege), a Debrecen ellen pedig 9-est. Utóbbi mérkőzésen egyébként 3 gól és két gólpassz került a neve mellé, végül azonban valamilyen oknál fogva nem lett ő az első labdarúgó, aki egymást követő két mérkőzésen is a legmagasabb kalkulust kapja a szaklaptól.

Ezek után, augusztus 30-án jött a bajnokság első igazi rangadója: a Bozsik-stadionban vizitált a Temesvári-legénység, és 3–1-es vereséget szenvedett, noha az első félidőben remekül játszott, és Vincze István hatalmas szabadrúgásgóljával előnnyel vonulhatott pihenőre. A második félidőben aztán beindult a Honvéd-henger, és Kiss kapusnak háromszor is ki kellett szednie a labdát hálója bogai közül.

A szeptemberi Tatabánya érthetetlen módon nyomaiban sem emlékeztetett a korábban látottra. Pécsett örülhettünk az egy pontnak, aztán jött a győri vereség, majd a Vasas elleni iksz, ahol lényegében Kiss bravúrjainak volt köszönhető a döntetlen, ráadásul a Vasas még a kapufát is eltalálta. Erre az időszakra tehető a nemzetközi porondtól való búcsú is, az UEFA-kupában a portugál Vitória Guimaræs mutatott ajtót a Kiprichet sérülés miatt nélkülöző Tatabányának.

A klasszis jobbszélső visszatértével aztán elkezdtek jönni az eredmények is: Kipu remekül játszott Szombathelyen (1–1), a Kaposvár (4–0) és a Békéscsaba (5–0) ellen is, így bizakodva várhatta a csapat a váciakat.

 

Megváltozott szerepkörben

Kiprich Józsefnek ekkoriban nagyon ment, ha éppen játszhatott. Sérülések is gyötörték, és sárga lapjai miatt is kihagyott egy mérkőzést. Ennek ellenére a csabaiak elleni találkozót követően 8-as átlagosztályzattal büszkélkedhetett a Népsport értékelései alapján.

– Az utóbbi időben kicsit megváltozott a csapatban a feladatom, a szerepköröm. Ma már nem vagyok annyira az oldalvonal mellé kényszerítve, mint egy szélső. Éppen ezért többet vagyok játékban. Ez nekem is tetszik – nyilatkozta a Dolgozók Lapja október 24-i számában. Érdekes, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeken Kiprich nem léphetett pályára, a csapat csupán hat gólt ért el.

A Pest megyeiek aztán egy négyest gurítottak Csapóéknak Tatabányán, és ebből a sokkból az ősz hátralévő részében nem is ébredt fel a gárda: a maradék három meccsén csak döntetlenre volt képes. Ez azt jelentette, hogy a csapat a 4. helyen zárja a félszezont.

 

Tavaszi hadjárat

A téli szünetben a Bányász labdarúgói egzotikus helyszínen, Indiában készültek a bajnokság folytatására, és a hazai edzőmérkőzéseket is remek eredményekkel tudták le Temesvári Miklós legényei. A Magyar Népköztársasági Kupából viszont kiesett a Tatabánya, amelynek az Építők jelentett megoldhatatlan akadályt…

Márciusban újra beindult a bajnokság is: az első négy mérkőzésen három győzelem és egy döntetlen került a zsákba, noha az MTK-VM csapata majdnem ráijesztett Csapóékra, az utolsó percben jött Vincze Pilu, és a kapust kicselezve beállította a 4–3-as végeredményt. Nem véletlen, hogy a szurkolók boldogságukban dalra fakadtak a meccset követően: „Miki bácsi, csa-csa-csa, bajnok lesz a csapata!”, énekelték a boldog drukkerek Temesvári mestert éltetve.

 

Amikor nem csupán az ellenfelet kell legyőzni

A tavaszi 5. fordulóban Pécsre látogatott a Kiprichet sérülés miatt nélkülöző Bányász, és noha Plotár fejesével sokáig vezetett, végül vereséggel hagyta el a pályát, részint a játékvezetőnek is köszönhetően. Molnár spori egy vitatható esetnél úgy ítélte meg, hogy Udvardi felkarját érte a labda a tatabányai tizenhatoson belül, és noha a bekk később vehemensen tagadott („Szó sem lehetett kezezésről! Soha nem mondok valótlant, mindig beismerem a hibámat. Jó lenne, ha a játékvezető is így tenne”, idézte szavait a Dolgozók Lapjának másnapi példánya), a pécsiek nem nézték az ajándék ló fogát, és berúgták a büntetőt, majd a hajrában egy Bérczy-fejessel a győzelmet is megszerezték.

Szerencsére a Rába ETO elleni hazai összecsapáson sikerült kijavítani a pécsi fiaskót, és visszavágni az őszi vereségért. A következő, Vasas elleni meccs aztán, akárcsak a két csapat őszi találkozója, ismét Kiss Imre miatt marad emlékezetes, aki a pestiek javára megítélt büntetőt hárította, és további remek védésekkel tartotta életben a Bányász bajnoki álmait.

 

Végy egy jó kapust!

Ekkoriban a remek hálóőr elképesztő, ötvenszázalékosnál is jobb mérleggel büszkélkedhetett, már ami a büntetők hárítását illeti: addigi pályafutása alatt ugyanis 33 esetben szemezett a mészpöttyre tett labdával, és csupán 16 esetben rezdült meg a hálója.

— A kapus feladata „egyszerűen” az, hogy mindig ott legyen a helyén, amikor kapura lövik-fejelik-gurítják a labdát – mondta Kiss a Dolgozók Lapjának, majd elismerte: nem látványos a stílusa, inkább arra koncentrál, hogy mindig a labda közelében legyen.

A Tatabánya az ezután következő három mérkőzését veretlenül abszolválta (közte a váci vendégjátékkal, amelyen sikerült visszavágni a demoralizáló őszi 0–4-ért), és megérkezett a válogatottakkal teletűzdelt Bp. Honvéd nyakára: négy körrel a vége előtt mindössze egyetlen pont volt a különbség, és túlzás nélkül mindenki (talán még az ellenfelek játékosai is) azt várták, hogy a félelmetes támadógépezettel rendelkező Bányász megszerzi története első bajnoki címét. Ám minden másként alakult…

 

„Államérdek, hogy itt átjussunk!”

– A Vác elleni tavaszi idegenbeli bajnoki előtt az egész város felbolydult, hiszen akkor még reális esélyünk volt a bajnoki címre – emlékszik vissza Petrik József, aki ma is szerkesztőségünk megbecsült tagja, az 1987/88-as bajnokságban pedig Plotárék szinte minden meccsén a lelátón foglalt helyet a Dolgozók Lapja tudósítójaként. – Hatalmas tömeg kelt útra Tatabányáról, hogy a váci stadionban buzdítsa a kedvenceit. A szobi révnél nem is tudtunk átkelni, ezért átmentünk Tahitótfalura, ahol egy Bányász-drukkerekből álló, körülbelül másfél kilométeres sor fogadott minket. Mivel esélyünk sem volt a sort végigállni és egyúttal a meccsre is odaérni, egyenesen a révkalauzhoz hajtottunk, és közöltem vele, hogy államérdek, hogy mi itt átjussunk. Ekkor odajött egy számomra ismeretlen tatabányai srác, és közölte, hogy egy szabad helyük van a Zsiguliban. Igen ám, csakhogy mi ketten voltunk. „Akkor összébb húzzuk magunkat”, érkezett a felelet.

– Az eredményeket visszanézve azt mondom, jobban kellett volna koncentrálnunk a kisebb csapatok ellen – véli Vincze István. – Nagyon sok gólt rúgtunk, az előrejátékunk rendben volt, de sajnos a „kis meccseket” nem tudtuk hozni, például a Szombathely vagy a Zalaegerszeg ellen is csak döntetlent értünk el. Tatabányára viszont rettegve jött mindenki, ezt a volt ellenfelek is megerősíthetik a mai napig. Mindenki beállt ellenünk védekezni, és rendesen felkészültek a játékunkból.

– Talán nem bírtuk el a felelősséget, de az is lehet, hogy még támadóbb taktikát kellett volna alkalmaznunk – találgatja a bajnokság végi leeresztés okait P. Nagy László. – Ez volt az erősségünk, hiszen a középpályánk és a csatársorunk is roppant gólképes volt. Talán eltaktikáztuk magunkat, nem volt bennünk elég mersz, hogy ugyanolyan nagy elánnal támadjunk tovább. Ha nagy a tét, a láb is könnyebben megremeg, ez is benne lehetett. Sokat beszélgetünk a srácokkal azóta is erről a szezonról, és azt találtuk ki, hogy maradnunk kellett volna a háromcsatáros játéknál. Hol Plotár Gyula, hol Kipu, hol Pilu húzódott vissza. A 4-4-2-es felállás tehát annyira nem jött be, de ezzel ennyi idő távlatából már nem érdemes foglalkozni.

 

Keserű végjáték

Bármi is volt az oka a visszaesésnek, a Bányász a bajnokságból hátralévő négy meccséből egyet sem tudott megnyerni, és csak két döntetlenre futotta erejéből, miközben kikapott az Üllői úton és Székesfehérváron is. Utóbbi mérkőzésen ment el végleg a hajó…

– Meggondoljuk még azt is, hogy Tatabányán kimenjünk focimeccsre! Ennyire szív nélkül és rosszul játszani… Ezt nem fogadjuk el! – dörögtek a szurkolók a meccs után.

A bajnokság utolsó meccsére Tatabányán került sor: Kiprichék ki-ki meccset játszottak a velük azonos pontszámmal álló Újpesti Dózsa ellen az ezüstéremért. A végeredmény 2–2 lett 8000 néző előtt, méghozzá úgy, hogy a félidőben két góllal vezettek – az újpestiek! Moldván és Kiprich találataival végül sikerült kiegyenlítenie a Bányásznak.

– Úgy érzem, nagy igazságtalanság lett volna, ha nem szerezzük meg az ezüstérmet, bár 0-2 után erre nem sok remény látszott. Azonban a második félidőben már az a Bányász lépett pályára, amelyik oly sok örömet szerzett szurkolóinak. Tudom, hogy közhely, de mit is mondhatnék? Boldog vagyok, nagyon örülök a sikernek. Azt hiszem emelt fővel távozhatok Tatabányáról, ahol szép három évet töltöttem – idézte a Dolgozók Lapja a búcsúzó mester szavait.

 

Az ezüst is szépen csillogott

A csapat tagjaiban azóta is van hiányérzet amiatt a szezon miatt.

– Valami biztos hiányzott belőlünk, mert botlottunk, amikor nagyon kellett volna a győzelem, és nyerhető mérkőzéseket veszítettünk el. Hosszú idő elteltével már nem olyan fájó ez, hiszen az ezüst is szépen csillog. Azt a szezont mi rontottuk el, ezt tudjuk. Senkit nem hibáztatunk. Ha nyertük volna a meccseket, a Honvéd bármit csinálhatott volna – sóhajt fel P. Nagy László

– Sajnálom, hogy nem sikerült bajnokságot nyerni – vallja be Vincze István, az ezüstérmes csapat balszélsője, aki a napokban ünnepelte 51. születésnapját. – Ez a város és ez a csapat megérdemelte volna az aranyérmet. Nyerhettünk volna a következő években is, ha nem megy szét az akkori gárda. De a klubnak fenn kellett tartania magát, ezért eladták a húzóembereket. Kiprich Józsit, engem… A bánya megszűnése után aztán még nagyobb hátrányba kerültünk, de a rendszerváltás számos klubra hasonlóan hatott.

Az ezüstérmes szezont még két 6. és egy 5. hely követte, de 1992-ben bekövetkezett az, amit a tatabányai szurkolók java része elképzelhetetlennek tartott: 37 elsőosztályú szezon után a Tatabányai Bányász SC elbúcsúzott az első osztálytól…

Noha azóta többször is volt esély arra, hogy ismét a régi magasságokba jusson a tatabányai labdarúgás, napjainkban, amikor a Tatabányai FCE a megye II.-ben szerepel, ez meglehetősen távolinak látszik. Talán nem véletlenül sóhajt fel a harminc évvel ezelőtt történtekről beszélve Plotár Gyula:

– Hogy örülnénk ma egy élvonalbeli ezüstnek Tatabányán…

 

Forrás: Hungaricana/Dolgozók Lapja, Wikipedia/kemma.hu/TNL0

hírek innen, onnan

Megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kásler Miklós szétválasztaná a magán- és az állami egészségügyet. Kiszivárgott egy tervezet.

A nap videója: kicentizett száguldás fák és házak között

Ha létezne rallyiskola, akkor ott ezt a belsőkamerás felvételt egész biztosan kötelező tananyaggá tennék.

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

A Helsinki Bizottság szerint a közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, de köddé nem váltak, a szállókba pedig alig mennek be.

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

A Helsinki Bizottság szerint a közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, de köddé nem váltak, a szállókba pedig alig mennek be.

Napi horoszkóp: az Oroszlánok kerüljék a konfliktust - 2018.10.19.

A Halak nagy utazást terveznek, a Bakokra titkos hódoló vár. Napi horoszkóp!

Amerikában megállapodtak a migránsprobléma kezeléséről

Az Egyesült Államok és Mexikó közös tervben állapodott meg a migránsprobléma kezelését illetően - adta hírül a Fox televízió,...

A Márvány-tenger partján is keresik az eltűnt szaúdi újságíró földi maradványait

Közben nemzetközi jogvédő szervezetek ENSZ-vizsgálatot sürgetnek.

Így teheted egy órán belül jobbá a kapcsolatodat - 4 módszer, ami működik.

Egy kapcsolatot működtetni nem is olyan egyszerű dolog energia, odafigyelés, kitartás kell hozzá, amit persze nem fogsz tehernek érezni, ha...

Igaz vagy hamis? 10 állítás az egészséges étkezésről

Tényleg okosabbak leszünk a csokoládétól, és a mogyoró lenne az örök élet titka? Most kiderül!

Presser Gábor elárulta, hogy melyik politikussal kávézna szívesen

Hosszabb interjút adott a Klubrádióban Presser Gábor dalszerző-előadó, aki szerint az új dalai belehalnak a régiekbe, pedig utóbbiak nem...

GMO-mentes védjegy. Egyetlen cég kapta meg eddig csupán

Mindösszesen egyetlen magyar cég használja a GMO mentességet bizonyító védjegyet, amelyet több mint fél éve vezetett be Fazekas Sándor,...

Elveszíti a Tesla a gyártási alelnökét?

Meg nem erősített hírforrásra hivatkozva, a Silicon Valley Business Journal azt állítja, hogy 8 év után távozhat a Tesla gyártási...

0

Sport

Meghalt a hatszoros magyar Európa-bajnok asztaliteniszező

Magos Judit a sportág kiemelkedő alakja volt.

Király Gábornak is tudnia kell, mikor kell valamit abbahagyni

Az NB I utolsó helyén áll a Haladás, a szurkolók a klublegenda ellen fordultak. Szpíker Korner Gondel Takács Gáborral.

Willi Orbánt meglepte, hogy itthon gulyást és palacsintát is ehettek

A válogatott focista gőzerővel gyakorolja a magyar himnuszt.

Olyat tett Gera Zoltán, amit sosem felejt el a Chelsea egykori sztárja

Diósgyőrbe érkezett az angol Chelsea és a Fulham csapatának korábbi labdarúgója, a százszoros ír válogatott, Damien Duff. A nagy munkabírásáról ismert szélső hétfőn és kedden az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) UEFA Elite A tanfolyamának részeként vesz részt tanulmányúton a DVTK akadémiáján.

Kitiltották Ukrajnából a vb-t nyert kárpátaljai focistákat

A Videoton és az Újpest korábbi játékosa, az ungvári születésű kilencszeres válogatott Sándor György is érintett.

Súlyos alkoholproblémákkal küzd a futball-legenda

Buenos Aires Komoly alkohol- és gyógyszerproblémákkal küzd az argentin futball-legenda, Diego Maradona (57).

Állva zsákol a Los Angeles szerb centere

Boban Marjanovicnak fel sem kell ugrania, Vince Carter 41 évesen is elemében van.

Vizsgálat indult: ő lehet a felelős az edzés során életét vesztő magyar tini birkózó haláláért?

Budapest Rendőrség által kirendelt szakértő vizsgálja felül a sportorvos tevékenységét a tragikus hirtelenséggel elhunyt Rózsa György (17) ügyében tudta meg a Blikk.

A Barca egykori árulója szívesen átvenné a Real Madrid irányítását

A dán szakember kinevezése biztos nagy vihart kavarna.

Van-e visszaút Neymarnak Barcelonába?

Normál esetben erre kapásból rávághatnánk, hogy naná, elvégre a világ egyik legjobb játékosa; a távozásának körülményei miatt pedig azt kellene válaszolni: soha!

Fizikális problémái vannak a Veszprém kézilabdázóinak

Gulyás István sportigazgató szerint nem csinálnak presztízskérdést a Tatabányán elszenvedett vereségből. Interjú.

0

Bulvár

Bochkor Gábor exei kitálaltak: Ezt mondták a műsorvezetőről

Nem mondtak szépeket, egyben azonban egyetértettek.

Íme, a tökéletes mellbimbó - lenyűgöző eredmény máról holnapra

A legtöbb mellbimbó-korrekció egynapos sebészet keretein belül elvégezhető. Számos olyan eszköz és operációs technika áll az orvosok rendelke...

Itt a világszínvonalú új magyar busz, a belsejétől hanyatt fog esni

A busz az európai típusengedélyt is megkapta, kezdődhet a gyártás.

Mi történt? Marsi Anikó elköltözött a családi házból

A műsorvezetőnek nehéz döntést kellett meghoznia.

44 évesen elhunyt a népszerű zenész - Felesége értetlenül áll a tragédia előtt

Váratlanul elhunyt Oli Herbert, az All That Remains gitárosa.

Ezt a cipőt viseld télen, ha unod a csizmákat: nagyon menő trend.

Ha úgy gondolod, idén nem csak csizmát szeretnél hordani, hanem valami mást a hűvös időben, akkor az alábbiakat érdemes beszerezned!

Harry herceg féltékenységi jelenetet rendezett

Nem jó ötlet Harry herceg jelenlétében csak úgy bókolgatni a feleségének, mert nem viseli jól.

Utánajártunk, hogy mennyibe kerülhet a fúrt kerti kutak engedélyezése

Segítünk abban is, mire figyeljen, ha még idén beadná a fennmaradási kérelmet.

Kiss Péter Balázs: Sajnos igaz a hír

Kiss Péter Balázs a napokban balesetet szenvedett egy fociedzésen, ami sajnos nem maradt következmény nélkül. A Barátok közt színésze a közösségi oldalán hosszabban írt a részletekről.

Nyugdíjazás: van egy kiskapu, amelyről sokan nem tudnak

A nyugellátás megállapításakor elsődlegesen a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásának adataiból kell kiindulni. A tb-igazgatási szervek által nem igazolt szolgálati időt, korkedvezményre jogosító időt, valamint az együttélés, a magyarországi tartózkodás tényét tanúkkal is alá lehet támasztani.

blogmorzsák

Ezért ragaszkodsz ahhoz, aki az őrületbe kerget

Miért van az, hogy olyan nehezen tudunk kiszakadni az efféle kapcsolatból, pedig nagyon szenvedünk benne?

Az örökmozgó feltalálása

Börtönből be, börtönből ki, börtönből be.

Önbizalom hiányos társkeresés

Te lehiszed magadról, hogy vagy olyan értékes, hogy megtalálhasd a társad?

A T-Rex rokonának maradványaira bukkantak Új-Mexikóban

A ragadozó dinoszaurusz akár a 9 méteres hosszúságot is elérhette, rokonaihoz hasonlóan a tápláléklánc csúcsán állhatott.

Felborul a status quo?

A Nemzeti Együttműködés Rendszere megdönthetetlennek látszik, mégis a harmadik kétharmad talán valamire jó volt.

Létezik a HírTv-ben olyan, hogy sajtóetika?

"Megpróbáltak hülyét csinálni a vendégből. Nem sikerült."

Tavaly még magas lóról osztotta Simonka az ügyeit firtató Hadházyt

Simonka képviselő nem magányos lovagként működött a NER romlott rendszerében.

Összefoglaló a kormány népnyomorító intézkedéseiből

Azt hisszük, nem lehet rosszabb. Az elmúlt hetek eseményei alapján a java csak még most jön.

Itt a legmenőbb Maserati Quattroporte

A GTS Nerissimóból csupán 50 darabot gyárt az olasz márka. Olyan is.

Kannelbulle, azaz a svéd fahéjas csiga

A svéd kávészünet főszereplője, a mindennapok része, egyben nemzeti kincs. Kóstold meg a svéd fahéjas csigát!

Hogyan lehetünk boldogok? Itt a recept!

Néhány egyedi szokás, amiket ha beépítünk az életünkbe, nem marad el a pozitív hatás!

Orbán miért tudja Merkelt sakkban tartani?

Magyarország alacsony bérek­kel, adóelőnnyel, devizahitelesek cserben hagyásával kecsegtet, a profitot pedig engedi kihordani Németországba.

0