Ezt olvasta már?

Sporttáskával teli kábítószerrel kapták a tatabányai férfit

A sporttáskában 2 kiló drogot találtak miután elkapták a vasútállomáson a drogdílert. 8 évet is kaphat nagy mennyiségű kábítószer birtoklásért és terjesztés...


30 éve volt Tatabánya legnagyobb futball sikere

Emlékezzen velünk az 1987/88-as szezonra, amikor Tatabánya futballcsapata majdnem aranyérmes lett de végül a Bp. Honvéd nyerte a találkozást. Azonban mindmáig meghatározó élmény és emlék ez a tatabányai futball élet számára.


hirdetés

Talán soha nem állt annyira közel a bajnoki címhez Tatabánya futballcsapata, mint az 1987/88-as szezonban. Végül a Bp. Honvéd futballistáinak nyakába kerültek az aranyérmek, de a tatabányaiak emlékezetében máig élnek klasszisoktól hemzsegő csapatuk gólgazdag találkozóinak momentumai. Nosztalgiázzon velünk a legfényesebb tatabányai futballsiker 30. évfordulója alkalmából!

A 80-as években igazán remek labdarúgócsapat formálódott Tatabányán. A gárda az évtizedet egy bajnoki ezüstéremmel nyitotta, és egy dekád közepi, apróbb megingást leszámítva (előbb egy 12., majd egy 8. hely, de erre az időszakra esik a Bányász három kupadöntőjéből az egyik, a Honvéd elleni 0–5 is) folyamatosan a liga legjobb csapatai között tartották számon.

Az 1986/87-es idényben elért bajnoki bronzérem a gödör végét jelentette, és érezni lehetett, hogy ez a csapat sokkal többre is képes lehet. Ekkor már kialakult az a saját nevelésű, a városhoz kötődő játékosokat is magában foglaló mag, amelyre bátran építhetett Temesvári Miklós vezetőedző: a Kiss I. – Vincze J., Lakatos, Udvardi, Szalma – P. Nagy, Csapó, Schmidt – Kiprich, Plotár, Vincze I. kezdőt a bajnokság bármely csapatának edzője boldogan elfogadta volna sajátjának.

– Nagyon együtt volt az a csapat, minden poszton válogatott szintű játékosok szerepeltek, talán még a kispadon is. Temesvári Miklós személyében remek edzőnk is volt – emlékszik vissza Plotár Gyula.

– Azt gondolom, abban a bajnokságban a miénk volt a legjobb csapat. A csatársorunk és a középpályánk is roppant gólképes volt – teszi hozzá P. Nagy László, aki a megye II.-ben szereplő Tatabánya FCE vezetőedzőjeként a mai napig rendszeresen visszajár az azóta már Grosics Gyula nevét viselő stadionba.

 

Győztes csapaton ne (sokat) változtass!

Ezt az elvet tarthatták szem előtt a vezetők, hiszen 1987 nyarán mindössze két labdarúgóval erősítették meg a keretet: Salgótarjánból egy 19 éves kapus, Tarlósi István érkezett (noha a juniorok között az ugyancsak roppant fiatal Mázi ugrásra készen várt bevetésre), Mezőtúrról pedig – katonaévei leteltével – visszatért a saját nevelésű Hegedűs István, akire a védelemben számíthatott Temesvári edző.

A szakmai stábban is akadt változás: Buús György pályaedző családi okok miatt távozott a fedélzetről, utódja Ubrankovics Mihály lett.

 

Remek kezdés, hullámzó folytatás

A nyitány – túlzás nélkül – frenetikusra sikerült, ugyanis a csapat három mérkőzés után 16–1-es gólkülönbséggel (!), pontveszteség nélkül állt az élen a Siófok (3–1), a bajnoki címvédő MTK-VM (1–6) és a Debrecen (7–1) elleni győzelmeket követően. Kiprich az MTK ellen 10-es osztályzatot kapott a Népsporttól (egy gól és négy assziszt volt a mérlege), a Debrecen ellen pedig 9-est. Utóbbi mérkőzésen egyébként 3 gól és két gólpassz került a neve mellé, végül azonban valamilyen oknál fogva nem lett ő az első labdarúgó, aki egymást követő két mérkőzésen is a legmagasabb kalkulust kapja a szaklaptól.

Ezek után, augusztus 30-án jött a bajnokság első igazi rangadója: a Bozsik-stadionban vizitált a Temesvári-legénység, és 3–1-es vereséget szenvedett, noha az első félidőben remekül játszott, és Vincze István hatalmas szabadrúgásgóljával előnnyel vonulhatott pihenőre. A második félidőben aztán beindult a Honvéd-henger, és Kiss kapusnak háromszor is ki kellett szednie a labdát hálója bogai közül.

A szeptemberi Tatabánya érthetetlen módon nyomaiban sem emlékeztetett a korábban látottra. Pécsett örülhettünk az egy pontnak, aztán jött a győri vereség, majd a Vasas elleni iksz, ahol lényegében Kiss bravúrjainak volt köszönhető a döntetlen, ráadásul a Vasas még a kapufát is eltalálta. Erre az időszakra tehető a nemzetközi porondtól való búcsú is, az UEFA-kupában a portugál Vitória Guimaræs mutatott ajtót a Kiprichet sérülés miatt nélkülöző Tatabányának.

A klasszis jobbszélső visszatértével aztán elkezdtek jönni az eredmények is: Kipu remekül játszott Szombathelyen (1–1), a Kaposvár (4–0) és a Békéscsaba (5–0) ellen is, így bizakodva várhatta a csapat a váciakat.

 

Megváltozott szerepkörben

Kiprich Józsefnek ekkoriban nagyon ment, ha éppen játszhatott. Sérülések is gyötörték, és sárga lapjai miatt is kihagyott egy mérkőzést. Ennek ellenére a csabaiak elleni találkozót követően 8-as átlagosztályzattal büszkélkedhetett a Népsport értékelései alapján.

– Az utóbbi időben kicsit megváltozott a csapatban a feladatom, a szerepköröm. Ma már nem vagyok annyira az oldalvonal mellé kényszerítve, mint egy szélső. Éppen ezért többet vagyok játékban. Ez nekem is tetszik – nyilatkozta a Dolgozók Lapja október 24-i számában. Érdekes, hogy azokon a mérkőzéseken, amelyeken Kiprich nem léphetett pályára, a csapat csupán hat gólt ért el.

A Pest megyeiek aztán egy négyest gurítottak Csapóéknak Tatabányán, és ebből a sokkból az ősz hátralévő részében nem is ébredt fel a gárda: a maradék három meccsén csak döntetlenre volt képes. Ez azt jelentette, hogy a csapat a 4. helyen zárja a félszezont.

 

Tavaszi hadjárat

A téli szünetben a Bányász labdarúgói egzotikus helyszínen, Indiában készültek a bajnokság folytatására, és a hazai edzőmérkőzéseket is remek eredményekkel tudták le Temesvári Miklós legényei. A Magyar Népköztársasági Kupából viszont kiesett a Tatabánya, amelynek az Építők jelentett megoldhatatlan akadályt…

Márciusban újra beindult a bajnokság is: az első négy mérkőzésen három győzelem és egy döntetlen került a zsákba, noha az MTK-VM csapata majdnem ráijesztett Csapóékra, az utolsó percben jött Vincze Pilu, és a kapust kicselezve beállította a 4–3-as végeredményt. Nem véletlen, hogy a szurkolók boldogságukban dalra fakadtak a meccset követően: „Miki bácsi, csa-csa-csa, bajnok lesz a csapata!”, énekelték a boldog drukkerek Temesvári mestert éltetve.

 

Amikor nem csupán az ellenfelet kell legyőzni

A tavaszi 5. fordulóban Pécsre látogatott a Kiprichet sérülés miatt nélkülöző Bányász, és noha Plotár fejesével sokáig vezetett, végül vereséggel hagyta el a pályát, részint a játékvezetőnek is köszönhetően. Molnár spori egy vitatható esetnél úgy ítélte meg, hogy Udvardi felkarját érte a labda a tatabányai tizenhatoson belül, és noha a bekk később vehemensen tagadott („Szó sem lehetett kezezésről! Soha nem mondok valótlant, mindig beismerem a hibámat. Jó lenne, ha a játékvezető is így tenne”, idézte szavait a Dolgozók Lapjának másnapi példánya), a pécsiek nem nézték az ajándék ló fogát, és berúgták a büntetőt, majd a hajrában egy Bérczy-fejessel a győzelmet is megszerezték.

Szerencsére a Rába ETO elleni hazai összecsapáson sikerült kijavítani a pécsi fiaskót, és visszavágni az őszi vereségért. A következő, Vasas elleni meccs aztán, akárcsak a két csapat őszi találkozója, ismét Kiss Imre miatt marad emlékezetes, aki a pestiek javára megítélt büntetőt hárította, és további remek védésekkel tartotta életben a Bányász bajnoki álmait.

 

Végy egy jó kapust!

Ekkoriban a remek hálóőr elképesztő, ötvenszázalékosnál is jobb mérleggel büszkélkedhetett, már ami a büntetők hárítását illeti: addigi pályafutása alatt ugyanis 33 esetben szemezett a mészpöttyre tett labdával, és csupán 16 esetben rezdült meg a hálója.

— A kapus feladata „egyszerűen” az, hogy mindig ott legyen a helyén, amikor kapura lövik-fejelik-gurítják a labdát – mondta Kiss a Dolgozók Lapjának, majd elismerte: nem látványos a stílusa, inkább arra koncentrál, hogy mindig a labda közelében legyen.

A Tatabánya az ezután következő három mérkőzését veretlenül abszolválta (közte a váci vendégjátékkal, amelyen sikerült visszavágni a demoralizáló őszi 0–4-ért), és megérkezett a válogatottakkal teletűzdelt Bp. Honvéd nyakára: négy körrel a vége előtt mindössze egyetlen pont volt a különbség, és túlzás nélkül mindenki (talán még az ellenfelek játékosai is) azt várták, hogy a félelmetes támadógépezettel rendelkező Bányász megszerzi története első bajnoki címét. Ám minden másként alakult…

 

„Államérdek, hogy itt átjussunk!”

– A Vác elleni tavaszi idegenbeli bajnoki előtt az egész város felbolydult, hiszen akkor még reális esélyünk volt a bajnoki címre – emlékszik vissza Petrik József, aki ma is szerkesztőségünk megbecsült tagja, az 1987/88-as bajnokságban pedig Plotárék szinte minden meccsén a lelátón foglalt helyet a Dolgozók Lapja tudósítójaként. – Hatalmas tömeg kelt útra Tatabányáról, hogy a váci stadionban buzdítsa a kedvenceit. A szobi révnél nem is tudtunk átkelni, ezért átmentünk Tahitótfalura, ahol egy Bányász-drukkerekből álló, körülbelül másfél kilométeres sor fogadott minket. Mivel esélyünk sem volt a sort végigállni és egyúttal a meccsre is odaérni, egyenesen a révkalauzhoz hajtottunk, és közöltem vele, hogy államérdek, hogy mi itt átjussunk. Ekkor odajött egy számomra ismeretlen tatabányai srác, és közölte, hogy egy szabad helyük van a Zsiguliban. Igen ám, csakhogy mi ketten voltunk. „Akkor összébb húzzuk magunkat”, érkezett a felelet.

– Az eredményeket visszanézve azt mondom, jobban kellett volna koncentrálnunk a kisebb csapatok ellen – véli Vincze István. – Nagyon sok gólt rúgtunk, az előrejátékunk rendben volt, de sajnos a „kis meccseket” nem tudtuk hozni, például a Szombathely vagy a Zalaegerszeg ellen is csak döntetlent értünk el. Tatabányára viszont rettegve jött mindenki, ezt a volt ellenfelek is megerősíthetik a mai napig. Mindenki beállt ellenünk védekezni, és rendesen felkészültek a játékunkból.

– Talán nem bírtuk el a felelősséget, de az is lehet, hogy még támadóbb taktikát kellett volna alkalmaznunk – találgatja a bajnokság végi leeresztés okait P. Nagy László. – Ez volt az erősségünk, hiszen a középpályánk és a csatársorunk is roppant gólképes volt. Talán eltaktikáztuk magunkat, nem volt bennünk elég mersz, hogy ugyanolyan nagy elánnal támadjunk tovább. Ha nagy a tét, a láb is könnyebben megremeg, ez is benne lehetett. Sokat beszélgetünk a srácokkal azóta is erről a szezonról, és azt találtuk ki, hogy maradnunk kellett volna a háromcsatáros játéknál. Hol Plotár Gyula, hol Kipu, hol Pilu húzódott vissza. A 4-4-2-es felállás tehát annyira nem jött be, de ezzel ennyi idő távlatából már nem érdemes foglalkozni.

 

Keserű végjáték

Bármi is volt az oka a visszaesésnek, a Bányász a bajnokságból hátralévő négy meccséből egyet sem tudott megnyerni, és csak két döntetlenre futotta erejéből, miközben kikapott az Üllői úton és Székesfehérváron is. Utóbbi mérkőzésen ment el végleg a hajó…

– Meggondoljuk még azt is, hogy Tatabányán kimenjünk focimeccsre! Ennyire szív nélkül és rosszul játszani… Ezt nem fogadjuk el! – dörögtek a szurkolók a meccs után.

A bajnokság utolsó meccsére Tatabányán került sor: Kiprichék ki-ki meccset játszottak a velük azonos pontszámmal álló Újpesti Dózsa ellen az ezüstéremért. A végeredmény 2–2 lett 8000 néző előtt, méghozzá úgy, hogy a félidőben két góllal vezettek – az újpestiek! Moldván és Kiprich találataival végül sikerült kiegyenlítenie a Bányásznak.

– Úgy érzem, nagy igazságtalanság lett volna, ha nem szerezzük meg az ezüstérmet, bár 0-2 után erre nem sok remény látszott. Azonban a második félidőben már az a Bányász lépett pályára, amelyik oly sok örömet szerzett szurkolóinak. Tudom, hogy közhely, de mit is mondhatnék? Boldog vagyok, nagyon örülök a sikernek. Azt hiszem emelt fővel távozhatok Tatabányáról, ahol szép három évet töltöttem – idézte a Dolgozók Lapja a búcsúzó mester szavait.

 

Az ezüst is szépen csillogott

A csapat tagjaiban azóta is van hiányérzet amiatt a szezon miatt.

– Valami biztos hiányzott belőlünk, mert botlottunk, amikor nagyon kellett volna a győzelem, és nyerhető mérkőzéseket veszítettünk el. Hosszú idő elteltével már nem olyan fájó ez, hiszen az ezüst is szépen csillog. Azt a szezont mi rontottuk el, ezt tudjuk. Senkit nem hibáztatunk. Ha nyertük volna a meccseket, a Honvéd bármit csinálhatott volna – sóhajt fel P. Nagy László

– Sajnálom, hogy nem sikerült bajnokságot nyerni – vallja be Vincze István, az ezüstérmes csapat balszélsője, aki a napokban ünnepelte 51. születésnapját. – Ez a város és ez a csapat megérdemelte volna az aranyérmet. Nyerhettünk volna a következő években is, ha nem megy szét az akkori gárda. De a klubnak fenn kellett tartania magát, ezért eladták a húzóembereket. Kiprich Józsit, engem… A bánya megszűnése után aztán még nagyobb hátrányba kerültünk, de a rendszerváltás számos klubra hasonlóan hatott.

Az ezüstérmes szezont még két 6. és egy 5. hely követte, de 1992-ben bekövetkezett az, amit a tatabányai szurkolók java része elképzelhetetlennek tartott: 37 elsőosztályú szezon után a Tatabányai Bányász SC elbúcsúzott az első osztálytól…

Noha azóta többször is volt esély arra, hogy ismét a régi magasságokba jusson a tatabányai labdarúgás, napjainkban, amikor a Tatabányai FCE a megye II.-ben szerepel, ez meglehetősen távolinak látszik. Talán nem véletlenül sóhajt fel a harminc évvel ezelőtt történtekről beszélve Plotár Gyula:

– Hogy örülnénk ma egy élvonalbeli ezüstnek Tatabányán…

 

Forrás: Hungaricana/Dolgozók Lapja, Wikipedia/kemma.hu/TNL0

hírek innen, onnan

Adományokat gyűjtenek a nyíregyházi katolikus templomokban is

Régi hagyományt elevenítenek fel a szegények segítésére.

Formás popsit villantott a világsztár focista magyar barátnője: fotó

Épp a naplementében gyönyörködik bikiniben.

Hogyan lehet a bor vegán?

Világszerte egyre többen állnak át a vegán életmódra, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül. A vegán szemléletben ugyanis a...

Az ENSZ ismét tűzszünetet sürget Kelet-Gútában

Már hatodik napja folyamatosak a bombázások.

5 dolog, amit egy erős nő sosem tűr szó nélkül a kapcsolatában

Egy erős, független nő sosem keres csak azért társat, hogy ne legyen egyedül. Dehogy! Ő jól érzi magát szingliként is, nem aggódik a...

Évek óta nem látott nyugdíjpénzeső: taroltak a magánkasszák

Ismét a magánnyugdíjpénztárak kerültek ki győztesként az önkéntes pénztárakkal folytatott küzdelemből, már ami a hozamokat illeti: a...

Mihez kezdesz, ha zuhannak az árfolyamok?

Az amerikai tőzsdeindex esetében már 10 éve tart az emelkedő trend. Egy új tőzsdéző generáció nőtt fel ezalatt, akik megszokták, hogy...

Orbán Viktor nem válaszolt, a parlamenthez vonulnak a diákok

Megint középiskolások szerveznek tüntetést. Jobb és modernebb oktatást akarnak.

Oszvald Marika cáfol: Nem vagyok beteg

Köszöni szépen jól van, és nincs szüksége műtétre.

Sport

Hosszú Katinka szakmát váltott

Így néz ki a háromszoros olimpiai bajnok úszó munkaruhában.

Miklós Edit: ami történt, számomra felháborító

Az olimpiai hetedik síző akár a versenyzést is abbahagyhatja, ha a mostani elnök marad.

Az egész világ a magyar váltóról beszél - fotó.

Még mindig nem térünk magunkhoz a téli olimpiai aranyérem után!

Elhunyt Lázár Bence, az Újpest korábbi labdarúgója

A 26 éves játékos régóta leukémiával küzdött.

Önkívületben közvetítette a köztévé kommentátora a magyar aranyat

Az M4 Sport operatőre megörökítette a tévéstábot a történelmi pillanatban.

Történelmi csoda a jégen: Magyarország olimpiai bajnok

Soha nem volt még magyar olimpiai bajnok a téli olimpián, a férfi gyorskorcsolya-váltó történelmi győzelmet aratott.

Usain Bolt így gratulált a magyar hősöknek - fotó.

Mindenki üdvözölte a csodatevő olimpiai bajnokokat.

Nézze meg: videón az első magyar téli olimpiai aranyérem!

Nem lehet elégszer megnézni a férfi váltók phjongcshangi döntőjét.

"Sanyi levadászta a kanadait" - a négy magyar, aki ma legenda lett

A két Liu-testvér szeme nem bírja a klórt. Emiatt most van egy olimpiai bajnok váltónk.

Usain Bolt is gratulált a magyar olimpiai bajnokoknak

A világcsúcstartó sprinternek tetszett, hogy a srácok a legendás kézmozdulatával ünnepeltek a dobogón.

0

Bulvár

Tragikus balesetről jött hír: sok a sérült, riasztották a kórházakat

A balesetben hat ember sebesült meg. Egy fiatal belehalt sérüléseibe.

Kielégítő szexuális élet merevedés nélkül

A legtöbb ember a szexre, mint a behatolással együtt járó közösülésre gondol. Ez a nézet azonban meglehetősen frusztráló lehet az erekciós zavarral küzdő, és az idősebb párok számára. Előfordulhat, hogy még az erekciót segítő gyógyszer segítségével is nehezen megvalósítható a hagyományos értelemben vett szex, mint ahogy az sem ritka, hogy az idősebb nők számára a síkosító használata ellenére is fájdalmat okozzon a behatolás.

Hosszú Katinka szakmát váltott

Így néz ki a háromszoros olimpiai bajnok úszó munkaruhában.

Miklós Edit: ami történt, számomra felháborító

Az olimpiai hetedik síző akár a versenyzést is abbahagyhatja, ha a mostani elnök marad.

5+1 pszichológiai trükk, amivel elképesztő hatást érhetsz el

A pszichológia egyike a világ legizgalmasabb tudományainak, hiszen rengeteg érdekességet tár fel az emberi lélekről. Azáltal, hogy te is jobban megismerkedsz a lélektannal, képes leszel bizonyos élethelyzetekre felkészülni, ügyesebben venni az akadályokat, sőt, még alakítani is tudsz egy-egy szituáción. Most mutatunk néhány pszichológiai trükköt, amit feltétlenül ki kell próbálnod!

Most kaptuk a hírt: tragédia történt a budapesti bevásárlóközpontban

Mentősök és rendőrök lepték el a Mammut bevásárlóközpontot.

Ilyenkor növekszik a leggyorsabban a testsúlyunk

A második trimeszter ideje alatt rohamosan nő a magzat. A 13-14. hét között több mint 60%-kal növeli meg testsúlyát a korábbiakhoz képest. A l...

Rettenetes baleset történt a luxusfeleséges valóságshow forgatásán

Kigyulladt a hajójuk, süllyedni kezdtek, ketten még hánytak is.

Egy gyakori rossz szokás, ami elbutulást okoz: háromszorosára növeli a kockázatot

Nemcsak örökletes lehet a demencia, olyan tényezők is előidézhetik, mint a túlzott alkoholfogyasztás.

Elios-ügy: Megszólalt Polt Péter

Költségvetési csalás és kapcsolódó bűncselekmények miatt javasolt nyomozást az OLAF az Elios-ügyben ezt Polt Péter közölte Harangozó Tamás szocialista képviselővel számolt be róla a hvg.hu.

Tragikus hír érkezett, elhunyt Tahi Tóth László

Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész 74 éves volt.

Gyógyulás a rákból: Katalinnak 3 hónapot adott az orvos, akire rácsapta az ajtót

Tüdőrákkal, csont-, nyirokcsomó- és agyi áttéttel került kórházba a gyöngyöspatai patikusnő, aki történetével mindenkinek erőt adhat.

blogmorzsák

Vitray Tamás a belügyi aktákban

Jelentések a televíziózás hőskorából.

Kilakoltatások Kőbányán

Elmenekült a polgármester a lakók elől.

A Fideszt nem érdekli, ha a gyermekes családok utcára kerülnek

A Város Mindenkié törvényjavaslatát indoklás nélkül dobta kukába a kormánypárt.

Magyar dráma a chilei hegyen

Egy kis híján végzetes út és a leghosszabb nap története.

Szcientológus a rokonságban

"Hallgattam a folyamatos hibáimat hétről hétre és egy idő után azon kaptam magam, hogy még kevésbé birkózom meg a gondjaimmal."

"Szeretem őt, mégis elhagynám"

„Fél éve még az volt az álláspontja, hogy nem szeretne gyereket, de most felvetette, hogy mi lenne, ha...”

A Candy Crush világa, és ami mögötte van

A Candy Crushozó ember nem biztos, hogy csak azt a 10 percet szeretné eltölteni, amíg jön a busz.

Robogóval Isten köldökén

Sri Lanka olyan, mintha valaki kiporszívózta volna Indiát.

A csángók találkozása a Commodore 64-gyel

A legendás számítógép hangján szólnak a Kerekes Band slágerei.

Miért ilyen alacsony a buszsofőrök fizetése?

Nézzük, egyes szakma képviselői miért keresnek lényegesen kevesebbet annál, mint amire "lehetőségük lenne"?

Vöröslencse leves kolbász-chipsszel

Jön a csípős hideg, ne hagyjuk magunkat. Itt egy forró és tartalmas téli leves.

Ismét elment egy nagy nevettető

Tahi Tóth Lászlóra emlékezünk.

0