Ezt olvasta már?


Akár milliókat is spórolhatnak azok a vevők, akik kivártak, és most vásárolnak ingatlant

Milliókat alkudhat, aki most vesz lakást, de olyan árzuhanásra kár várni, mint amilyen a 2008-as gazdasági világválság i

A KSH és a legnagyobb hirdetési oldal adatai alapján az ország több pontján is beindult az árcsökkenés. Az átlagos négyzetméterár több felkapott budapesti kerület mellett Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen és Kecskeméten is csökken.


hirdetés

A világrekorder infláció a lakáspiacot is megtépázza: meglódultak a kamatok, és borzasztóan megdrágult a hitelhez jutás. Meddig tarthat az árcsökkenés? Mennyit csökkenhet még a lakások és házak árai? És a fő kérdés: érdemes kivárni az ingatlanvásárlással?

Két százalék. A KSH előzetes adatai alapján átlagban ennyivel csökkent országosan az ingatlanok ára 2022 utolsó negyedévében, az előző negyedévhez képest. A lakásárak éves összehasonlításban még így is 16,5 százalékkal magasabbak – de az árcsökkenés beindult. A mértéke egyelőre nem forgatja fel a piacot, de

a Covid utáni hónapokat leszámítva utoljára 2012 végén volt ennél nagyobb árcsökkenés.

Ezzel párhuzamosan visszaesett a forgalom is: idén januárban és februárban nagyjából feleannyi lakás cserélt gazdát, mint a korábbi évek azonos időszakában, írta a Portfolio az egyik nagy ingatlanközvetítő cég adatai alapján.

Budapesten stagnál az eladó használt lakások átlagos négyzetméterára, több kerületben azonban már csökkenni kezdtek az árak. A főváros egyik legfelkapottabb részén, a 13. kerületben például 1,7 százalékkal mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak – igaz, még így is meghaladják az egymillió forintot. Az ingatlan.com adatai alapján a 15., a 20., a 21. és 22. kerületben is 2-3 százalékos csökkenés ment végbe két hónap alatt, és bár a megyeszékhelyek éves összevetésben drágulnak, a januári árakhoz képest Szombathelyen, Debrecenben, Pécsen és Kecskeméten is esnek az átlagos négyzetméterárak.

Milliókat spórolhatnak a vevők

„Akár milliós nagyságrendű is lehet” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, amikor arról kérdeztük: a KSH adataiból kiindulva mekkora lehet az árcsökkenés. „Ha veszünk egy 50 millió forint értékű ingatlant, akkor az másfél millió forinttal lett olcsóbb. Ez még nem az az árszint, ami tömegeket mozgat meg a piacon, de már kétségtelenül a változás szele” – tette hozzá. Konkrét példaként a fővárosi panelek árát említette, ahol a tipikus kínálati ár nagyjából kétmillió forinttal lett alacsonyabb, kivéve persze a felkapott városrészeket, és a felkapott ingatlantípusokat, például a luxuslakásokat, ahogyan az a Fókusz riportjából is kiderült. Ötmillió forintnál is drágább már az elit luxuslakások négyzetmétere, mégis viszik, mint a cukrot.

Hirtelen fontos lett a rezsi

Az árváltozás rengeteg tényezőtől függ, és vannak ingatlanok, amelyek tartják az árukat és változatlan irántuk a kereslet. Balogh László szerint

az árcsökkenés leginkább azokat a lakásokat és házakat érinti, amiknek magas a rezsije és a felújításukra nagyon sokat kell költeni.

„A fenntarthatóság és az energiahatékonyság fontos tényezővé lépett elő a vevők számára, mert nemcsak azt mérlegelik, hogy egy ingatlan mennyibe kerül és mennyi hitelt kell felvenni rá, hanem azt is, hogy a fenntartására mennyit kell költeni. A havi fenntartási költségekben egyre nagyobbak a különbségek” – magyarázta. „A kedvezőtlen energetikai tulajdonságokkal bíró ingatlanok iránt nagyobb arányban csökkent a kereslet, és ezek az árukból is többet veszítettek” – mondta a szakember. „A jobb állapotú, energetikailag korszerűbb, alacsonyabb rezsijű ingatlanok most jobban mennek.”

Az elemző szerint a hasonló lakások vagy házak esetében a vevők akár milliókat is le tudnak alkudni az eladási árból.

Már nem ritka az sem, hogy a vevők akár 10-15 százalékos alkut is el tudnak érni az olyan ingatlanoknál, amikre alacsony a kereslet, mert például nagyon nagy alapterületűek, vagy nincsenek szigetelve és az energiafogyasztásuk kiemelkedően magas

– mondta.

Száguldó infláció, meglóduló kamatok

De mi az oka az árcsökkenésnek, és meddig tarthat? És főleg: érdemes kivárni a lakásvásárlással? „Az árak esése leginkább annak köszönhető, hogy sokkal kevesebb a vevő, az egy évvel ezelőttihez képest sokkal kevesebben akarnak vagy tudnak ingatlant vásárolni. Szerte az országban 50 százalékkal csökkent a kereslet, és nagyjából hasonló mértékben esett vissza az adásvételek száma is” – magyarázta Balogh László. „Ha kevesebb a vevő, akkor az eladók nem tudják olyan árakon eladni a lakásukat vagy a házukat, mint amiket az előző években megszokhattunk.”

A fő ok: a magyar gazdaság gyengélkedése.

Elképesztő méreteket öltött az infláció, és ennek következtében a kamatszintek is elkezdtek emelkedni

– mondta az elemző. „Amíg 2021 nyarán 2-3 százalékos kamattal lehetett hitelt felvenni, addig a lakásvásárlók most azt tapasztalják, hogy az átlagos kamatlábak 9-10 százalék körül járnak, és a legjobb banki ajánlatok is 8,5-9 százaléknál kezdődnek. Vagyis megháromszorozódott a kamatszint, és ez már olyan magas, hogy sokan nem szeretnének ilyen feltételekkel eladósodni” – magyarázta.

Balogh László szerint nem érdemes abban bízni, hogy a lakásárak akkorát zuhannak majd, mint a 2008-as válság után. „Ez nem valószínű forgatókönyv” – mondta. Szerinte a vevők annak ellenére is jó pozícióban vannak, hogy a hitelhez jutás nagyon megdrágult. „Mivel most sokkal kevesebb az érdeklődő, aki most vásárol, az nyilván könnyebb helyzetben van. Nem egy túlfűtött piacon kell mozogni, hanem bátran tud alkudni, tehát akár több millió forintot is le lehet alkudni a kínálati árakból.”

Az elemző arra számít, hogy még jó ideig hasonló lehet a helyzet az ingatlanpiacon.

Egészen addig nem várható változás, amíg a kamatok nem csökkenek olyan szintre, hogy az emberek nyugodt szívvel vehessenek fel hitelt.

Ez azonban még távol van, tette hozzá. „A Bankszövetség egyik kutatása alapján nagyjából 6 százalék az a lélektani kamatszint, ami felett az emberek nem szívesen adósodnak el. Ettől még elég messze vagyunk, és a magas infláció sem egyik napról a másikra fog eltűnni az életünkből. Szóval szerintem jópár hónap, vagy akár fél év eltelhet addig, amíg újra élénkülhet majd a lakáspiac, és újra megjelenhetnek a vevők” – magyarázta.

rtl.hu0

hírek innen, onnan

Csökkenti a lakossági gáz árát a kormány: itt a rendelet az összes részlettel

Csökken a lakossági gáz ára, az intézkedés már október 1 óta érvényben van, de csak most derült rá fény.

Munkaerő-megtartás: díjat kapott az ALDI informatikai cége

Az ALDI International IT Services Kft. (AIIS) az ALDI SÜD vállalatcsoport számára nyújt informatikai támogatást Magyarországról. A közel...

Ki nem találnád, melyik TV2-es sztárral randizott Schmuck Andor - Videó.

A Tisztelet Társaságának elnöke levette a lábáról a lányt.

Fehérneműben mutatta meg testét a Szex és New York sztárja - fotó

Kim Cattrall sok dicsértet kapott szexi képe után.

Közel 40 milliárd forint osztalékot fizet ki az OTP orosz leányvállalata

17 éve nem volt példa arra, hogy az orosz OTP osztalékot fizessen.

Több mint egymilliárd eurós csalással vádolnak egy ingatlanmágnást Vietnamban

A rendőrség nyomozást indított a Van Thinh Phat csoport elnöke, Truong My Lan és három másik ember ellen csalárd tulajdonszerzés címén.

Hivatalos: magyar állampolgár lett Marco Rossi

„Köszönöm Magyarországnak és a magyar embereknek” – írta.

Brüsszel cáfol: nem oldják fel a Magyarországnak járó uniós forrásokat

Az Európai Bizottság alelnöke szerint alaptalan spekulációk jelentek meg a sajtóban.

EDF: ha senki sem hallatja a hangját az elnyomó rendszer ellen, akkor nem is lesz változás

Az Egységes Diákfront megígérte, és be is tartja, amit ígért: „szeptember 1. után is harcolni fogunk, folyamatosan jelen leszünk az...

Az idei volt a legmelegebb szeptember 1901 óta

Szinte júniusi volt a középhőmérséklet.

0

Sport

Újabb fordulat jöhet a Szoboszlaiéktól elvett szabályos gól ügyében

Példátlan döntés születhet kedden a döbbenetes bírói hiba után.

A világbajnokság miatt kihagyja a hétéves kisfia temetését az olimpiai bajnok sportoló

Szörnyű tragédia érte, de ő a pályán akar gyászolni.

Politikai botrányba fulladt Karim Benzemáék BL-meccse

Elképesztő felvétel készült a mérkőzést váró dühödt szurkolókról.

Marco Rossi magyar állampolgár lesz

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében teszi le az esküt.

Katasztrófa fenyegeti a Real Madrid BL-meccsét

Könnyen lehet, hogy elhalasztják a találkozót.

Szóhoz sem jut a 16 éves magyar: olimpiai kvótát szerzett Párizsra

A vb-n Mészáros Krisztofer után Czifra Bettina biztosította részvételét, illetve lett még egy női indulási jog is.

Fontos szabályváltozás jöhet Angliában a Liverpoollal történtek miatt

A játékvezető-testület állítólag kész nyilvánosságra hozni a szombati kommunikáció hangfelvételét.

Több nagy visszatérő is van Marco Rossi keretében

Októberben Szerbia és Litvánia ellen játszik Eb-selejtezőt a magyar válogatott.

Révész Attila olyan hírt jelentett be, ami megváltoztathatja a Kisvárda szezonját

A csapat edzője nemrég arról beszélt, hogy kicsinálja a Kisvárda csapatát, hogy minden meccsét idegenben játssza.

A hétperces hosszabbítás végén jött a győztes gól

A vendég Celta Vigo vezetést szerzett ugyan, de a Las Palmas a hajrában kétszer is betalált.

Könnyfakasztó gesztus: a három barát ingyen adja át a magyar–szerb meccs belépőit egy tízgyerekes családnak

Szegény gyerekeken próbál segíteni az apostagi masszőr, a református lelkész és a rendőr. Az urak október 14-én lagziba mennek, így a szerbek elleni válogatott focimeccsre szóló jegyüket ingyen átadják rászorul

0

Bulvár

Máris ultimátumot kapott Robert Fico

Uniós pártcsaládja kizárhatja a Smert, ha nem változtat Ukrajnával kapcsolatos álláspontján.

Tóth Gabit széttett lábakkal fotózták, végleg oda az énekesnő szűzies imázsa?

Dögös fotó került elő az énekesnőről, ha nem tudnánk, hogy ő az rá sem ismernénk.

Újabb autókat, hajót, és repülőt is talált az ügyészség Schadl Györgynél

A koronatanú meghallgatásával indult újra Schadl György volt végrehajtó elnök és Völner Pál volt fideszes államtitkár pere a nyári ítélkezési szünet után.

Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után

A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.

Botrány a magyar tévécsatornán: káromkodásba fulladt az élő adás, a műsorvezető nem tudta visszafogni vendégét

Élő adásban káromkodott a stúdió vendége, a műsorvezető nem tudta, mit tegyen.

Eltitkolták a magyarok elől? Az iskolában sosem hallhattál történelmünk brutális eseményeiről, a mágus-perekrő...

A XIII. század a középkori magyar történelem egyik legjobban dokumentált korszakának számít, ám míg a tatárjárásról vagy az Aranybulláról mindenki tanult az iskolában, addig az abban az időben lezajlott mágus-p

Miért adjunk borravalót, ha szervizdíj is van a számlán?

A borravaló alapvetően a legegyszerűbb dolgok közé tartozik, hiszen az ajánlott mennyisége hazánkban 10-15 százalék körül mozog, és többnyire akkor adjuk, ha elégedettek vagyunk az adott szolgáltatás minőségéve

Tíz éve történt, hogy David Attenborough stábja hagyott éhen halni egy kiselefántot Afrikában

Természetfilmeket nemcsak azért kihívás forgatni, mert a főszereplők nemigen tűrik az ember közelségét, de azért is, mert olykor igen komoly dilemmákkal találkozhat az ember. Sir David Attenborough erről is tudna mes

5 növény, amit a kertészek szerint soha ne ültess a kertedbe

Gyorsan nőnek, és mutatósak, emiatt sokan szívesen választják őket – a kertészek szerint azonban éppen a gyors növekedésük az, ami vissza kellene hogy tartson attól, hogy ezeket az invazív növényeket a kertedbe

Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája

Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontsza

„Zsidó létedre meglepően szép vagy” Bóknak szánt bántások férfiaktól

A férfiak szeretnek kedveskedni. bár néha inkább ne tennék, ahogy az alábbi tíz esetben is. Lányok osztották meg TikTokon, mi volt életük legrosszabb bókja.

0